• watersnijden

 • verspanen

 • kanten

Werkzaamheden van AWS Watersnijservice

Buiten onze specialisme in het watersnijden hebben wij meerdere afdelingen binnen AWS Watersnijservice. Zo voorzien we uw watergesneden elementen van de benodigde afwerkingen (kanten en verspanen). Wij hebben hiervoor onze eigen CNC machines. Niet alleen de afwerking maar ook de (werk)voorbereiding kunt u geheel aan ons overlaten aangezien wij beschikken over de beste engineers die u de gehele ontwikkeling uit handen kunnen nemen.

Wij zijn anders; wij doen alles

 • Snijden van diverse materialen
 • Machinaal bewerken van gesneden materialen
 • Verspanen met eigen CNC machines
 • Kanten d.m.v. eigen CNC kantbank
 • Engineering van alle projecten
 • Laswerkzaamheden

Wij doen alles in eigen huis!

WATERSNIJDEN

Watersnijden is een manier om vormen uit diverse plaatmaterialen te snijden. Door een met robijn belegde spuitkop en een straalbuis wordt water met een druk van circa 4150 bar gespoten. De druk kan worden opgevoerd door een toevoeging van abrasief kan een 5 assige computergestuurde snijkop contouren snijden. De onafhankelijkheid van het proces zorgt er voor dat vrijwel alle soorten materialen kunnen worden bewerkt/gesneden.

 • Dikte van het materiaal tot ca 250 mm mogelijk.
 • Snijden van contouren uit bestaande producten of profielen is geen probleem
 • Door 3 dimensionaal systeem, zijn ook laskanten, haaksheid snijcorrectie en variabele hoeken te snijden
 • Geen diameter/dikte verhoudingen
 • Geen verbranding van smalle contouren
 • Tolerantie van ±0.2 mm ook bij grotere diktes
 • Verkleuring uitgesloten, en geen warmte-inbreng dus technische eigenschappen blijven behouden.
 • Met lage druk kunnen we posities en teksten markeren
 • Door effectieve nesting, weinig materiaalverlies
 • Naarmate de dikte’s groter worden, voordeliger t.o.v. andere snijprocessen
 • Voor niet-gangbare snijmaterialen een uitkomst voor bewerking (denk aan hardsteen en kunststof)

Materialen en mogelijkheden
Nagenoeg elk materiaal kan met water gesneden worden. Voorbeelden hiervan:

 • Steenachtige materialen: marmer, graniet, keramiek, porselein, gips etc;
 • Glas: vlakglas, dubbel glas, gewapend glas etc;
 • Metalen: Roestvaststaal, staal, messing, koper, titaan, aluminium etc;
 • Speciale materialen: hout, cement, pakkingen, composietmateriaal etc;
 • Technische materialen: rubber, isolatiemateriaal, foam, plexiglas, leer, glaswol, steenwol en kuststoffen;
 • Samengestelde materialen: hout met verlijmde metalen, trexpa met dubbelzijdig verlijmd aluminium etc.

VERSPANEN

Verspanen is een algemeen woord voor het bewerken van materiaal door machines of met de hand waardoor er spanen van het basisproduct worden verwijdert. D.m.v. verspanen wordt het product kleiner en verandert daarmee definitief van vorm. Daarnaast neemt ook de massa en het gewicht van het basisproduct af. Hieronder worden verschillende voorbeelden van verspanen beschreven en wordt uitgelegd waarvoor ze worden gebruikt.

Verspanende technieken
Wij zijn gespecialiseerd in alle technieken van het verspanen. De bewerkingstechniek die wordt gekozen is afhankelijk van het doel dat bereikt moet worden. Wanneer gaten geboord moeten worden gaan wij boren met bijvoorbeeld een kolomboor. Dit is een verspanende techniek. Wanneer iets op maat gemaakt moet worden kan men gebruik maken van zagen maar ook schaven en vijlen. Ook slijpen is mogelijk van bijvoorbeeld metaal. Daarnaast behoren draaien, frezen, kotteren, honen, steken, tappen en gutsen (van hout) tot verspanende bewerking.

Draaien en frezen
Twee bekende technieken waar AWS gebruik van maakt zijn draaien en frezen, dit zijn speciale verspanende bewerkingen. Draaien wordt gedaan op een draaibank en frezen op een freesbank. Met deze verspanende bewerkingen kan de vorm van basismateriaal in sterke mate worden gewijzigd. Draaien en frezen doen wij computer gestuurd op een CNC draai- of freesbank. CNC staat voor Computer Numerical Control. Dit houdt in dat deze machines computergestuurd zijn. Hierdoor zijn wij preciezer en sneller in de afwerking.

 

KANTEN

Kanten is een metaalbewerkingstechniek die gebruikt wordt bij plaatwerken. Plaatmateriaal wordt veel gebruikt in de techniek. Dagelijks verwerken we veel platen die van verschillende metaalsoorten zijn verwaardigd. Ook de afmetingen van platen zijn verschillend. Dit heeft onder andere te maken met de doeleinden waarvoor de platen gebruikt moeten worden. Wanneer een plaat een bepaalde vorm moet krijgen kan dat op verschillende manieren gebeuren. Zo kan een plaat gebogen worden of kan er een hoek in worden gezet. In dat laatste geval kan gebruik worden gemaakt van een kantbank.

CNC kantbank
AWS Watersnijservice maakt gebruik van CNC kantbanken. Er is een verschil tussen het gebruik van een conventionele kantbank of een kantbank die computergestuurd is. CNC staat voor Computer Numerical Control waarmee duidelijk wordt gemaakt dat ze computergestuurd zijn. Dit kan echter niet zomaar gebruikt worden, onze engineers zijn gespecialeerd in het programmeren van deze CNC apparatuur. Kanten is geen eenvoudig werk omdat goed rekening gehouden moet worden met de zetvolgorde wanneer er meerdere hoeken in één plaat moeten worden aangebracht.

LASSEN MIG & LASSEN TIG

AWS Watersnijservice voorziet ook van lasservice; lassen MIG en lassen TIG.

TIG lassen
Bij deze manier van lassen wordt een boog getrokken tussen de toorts en het werkstuk. Op de toorts zit namelijk een wolfraamelektrode. Wolfraam wordt ook wel Tungsten genoemd, vandaar de naam. TIG lassen heeft geen draad nodig, en wordt daarom ook wel ‘vloeien’ genoemd. Bij het ‘vloeien’ worden twee delen aan elkaar gesmolten, zonder gebruik van een draad als toevoegmateriaal. Deze manier van lassen is vooral geschikt voor dunne plaat, om bijvoorbeeld hoekjes en kanten af te lassen en daarna mooi af te werken. Het TIG lassen wordt ook wel met een draad uitgevoerd, net als het MIG/MAG lassen. De draad wordt dan vaak handmatig toegevoegd en niet automatisch zoals bij MIG/MAG lassen. Deze manier van lassen brengt een hoop voordelen met zich mee. Zo is TIG lassen van zeer hoge kwaliteit. Daarnaast heeft het een goede bescherming tegen oxidatie, oftewel lasdampen. Ook heeft het een hoge inschakelduur en een geringe warmte inbreng. TIG lassen kan breed worden toegepast, omdat het in verschillende positites gerealiseerd kan worden. Wat meestal als een nadeel wordt gezien, is dat het een langzaam proces is. Wij vinden dit geen nadeel, omdat het een zeer nauwkeurig lasproces is wat niet iedere specialist kan. AWS Watersnijservice heeft goed opgeleide lassers die het proces beheersen.

MIG lassen
MIG lassen is een afkorting en betekent Metal Inert Gas (MIG).

Een groot verschil tussen MIG lassen en TIG lassen is de manier waarop de boog tot stand komt. Bij het MIG lassen wordt de lasboog tussen de lasdraad en het werkstuk getrokken. Daarnaast heeft de TIG lasmethode een langzamere lassnelheid.

 

ENGINEERING & WERKVOORBEREIDING

Bij snijwerk dient er een goede digitale tekening aangeleverd te worden, wij berekenen meerwerk indien wij de tekening moeten maken of moeten aanpassen

hieronder ziet u waaraan een goede digitale tekening moet voldoen. WIj hebben gediplomeerde enigneers in dienst welke gespecialiseerd zijn om uw wensen te ontwerpen en laten ontwikkelen.

Indien u zelf een ontwerp heeft ontwikkeld, hebben wij enkele aanlever-eisen:

Lever uw tekening aan in schaal 1:1. Lever alleen de te snijden contouren aan in de dxf-file. Verwijder in uw dxf-file alle bematingen, zetlijnen, hartlijnen etc. Er mogen zich géén splines of “blokken”  (Blokken zijn geclusterde lijnen in een tekenprogramma) in een dxf-file bevinden, deze worden niet herkend door de software. Er mogen zich géén open contouren bevinden in een dxf-file. Dxf-files mogen geen dubbele contourlijnen bevatten, anders worden deze lijnen meerdere malen gesneden
Als het te snijden product een lasersnijdfolie bevat, zoals bij gecoat, geslepen, geborsteld of BA-plaat, moet deze getekend zijn met de folie op de bovenzijde van de plaat. Als er zich tapgaten in een te snijden product bevinden, moeten hiervan de boordiameters (of kleiner) getekend worden.
Watersnijden

Snijden van diverse soorten materialen zoals RVS, hout en beton.

CNC verspanen

In onze uitgebreide verspaanafdeling kunnen wij producten frezen en draaien, of snijwerk nabewerken.

Knippen & kanten

Wij verzorgen ook het knippen en kanten van plaatmateriaal.

Lastechnieken

Met Mig- en Tig lassen kunnen wij aluminium, rvs en staal voor u lassen.

Engineering

AWS verzorgt de engineering van onderdelen, half en heel fabrikaten d.m.v. professionele 3D software.